Milli Gorus Hareketin Onculeri


Download Milli Gorus Hareketin Onculeri PDF/ePub or read online books in Mobi eBooks. Click Download or Read Online button to get Milli Gorus Hareketin Onculeri book now. This website allows unlimited access to, at the time of writing, more than 1.5 million titles, including hundreds of thousands of titles in various foreign languages.

Download

MİLLİ GÖRÜŞ -Hareketin Öncüleri-


MİLLİ GÖRÜŞ -Hareketin Öncüleri-

Author: Muhammed Maruf

language: tr

Publisher: Nobel Akademik Yayıncılık

Release Date:


DOWNLOAD





İslami Hareket Öncüleri 5


İslami Hareket Öncüleri 5

Author: Hayreddin Karaman

language: tr

Publisher: İz Yayıncılık

Release Date: 2021-10-01


DOWNLOAD





Amerika kıtasının keşfi, yeni deniz yolları, Rönesans, Fransız İhtilali, sanayileşme, sömürge ülkeler... derken baş döndürücü bir hızla gelişen ve değişen dünyada ayakta kalmak, sesini duyurmak, varlığını kabul ettirmek, insanları ikna etmek tüm dinî sistemler için sorun olmuştur. Özellikle 19. yüzyılla birlikte iletişimin kolaylaşması, ülkeler ve toplumlar arasındaki etkileşimin artması, İslâm’ın, aslına uygun olarak yeniden yorumlanması ihtiyacı içinde olduğu düşüncesini taşıyan önemli simaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu isimler kimi zaman şiddetli bir şekilde eleştirilmiş, kimi zaman göklere çıkarılmış, kimi zamansa geniş kesimlerin üzerlerinde konsensüs sağlanmasını temin etmişlerdir. 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak, neredeyse günümüze kadar yaşamış şahsiyetler ve İslâm dünyasına etkileri, derli toplu bir eserde ele alınmayı gerektiriyordu. Prof. Dr. Hayreddin Karaman’ın daha önce dört cildini yayımladığımız bu uzun soluklu çalışmasının beşinci kitabı, el-Emîr Abdülkadir el-Cezâirî, Mevlânâ Şiblî en-Nu’mânî, Cemâleddin el-Kasimî, Abdülhamîd b. Bâdîs, Elmalılı Muhammed Hamdi Efendi, İzmirli İsmail Hakkı, Muhammed Sultan el-Ma’sûmî el-Hucendî, Mahmud Cevdet Sezer hakkında özet ve özlü bilgiler içermektedir.

Cumhuriyet Dönemi Demokrasi Hareketleri


Cumhuriyet Dönemi Demokrasi Hareketleri

Author: Mahmut Turan

language: tr

Publisher: Efe Akademi Yayınları

Release Date: 2023-12-29


DOWNLOAD





Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100 yıllık tarihinde çok önemli siyasal olaylar meydana geldi. TBMM’nin kurulmasıyla birlikte monarşiden demokrasiye geçildi. Günümüze gelinceye kadar Türk demokrasisi birçok zorluklarla karşılaştı. 27 Mayıs 1960, 12 Eylül 1980 Darbeleri ve 12 Mart 1971 Muhtırası Cumhuriyet tarihimizde demokrasinin en çok sekteye uğradığı dönemler oldu. Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi demokrasi hareketleri objektif bir biçimde ele alındı. Çalışmada o dönemler için yazılmış kaynakları incelendi. Kitabın giriş bölümünde cumhuriyet döneminde meydana gelen siyasi olaylar genel hatlarıyla açıklandı. Çalışmanın amacı, yöntemi, kapsam ve sınırlılıkları, veri toplama tekniği hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde konu ile ilgili önceki araştırmalara değinildi. Üçüncü bölümde demokrasi liberalizm gibi terimler açıklandı. Demokrasinin cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı Devleti’nde ne şekilde bir süreçten geçtiği ele alındı. Dördüncü bölümde tek parti dönemi olarak adlandırılan 1923-1950 yılları arasında geçen siyasi olaylar incelendi. Çok partili hayata geçiş süresi ve bu süreçte yaşanan olaylara değinildi. Beşinci bölümde demokrat parti dönemini ve 1960 askeri darbesi sonrası demokratik gelişmeler objektif olarak anlatıldı. İhtilalden sonra gelişen siyasi olaylar ve 1961 anayasası hakkında bilgiler verildi. Altıncı bölümde 12 Mart dönemi ve 1980 askeri darbesi, 1982 anayasası ve kurulan yeni siyasi partiler anlatıldı. Yedinci bölümde AK partinin kuruluşu ve cumhurbaşkanlığı seçim süresi incelendi. Son olarak cumhuriyet tarihi dönemi genel olarak ana hatlarıyla açıklandı. 1920’de Türkiye Büyük Millet meclisinin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar geçen süreçte Türkiye’deki demokrasi hareketleri bir bütün olarak incelendi. Bu çalışma ile Türkiye’de kurulan partilerin yapısını, görüşlerini ve çalışmalarını ortaya koyma hedefi amaçlandı. Günümüzde sürekli tartışılan demokrasinin Cumhuriyet döneminde ne şekilde başladığı ve hangi merhalelerden günümüze kadar geldiğini bilmek önemlidir. Böylece siyasi partilerin tutum ve davranışlarını daha iyi anlamak mümkündür.